Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws

Energietransitie: 48.000 openstaande vacatures


Er staan 48.000 vacatures open voor vakmensen die de energietransitie mogelijk moeten maken. Dat blijkt uit een analyse van de activiteiten die horen bij de klimaattafel Energiesysteem door UWV. Het gaat dan om beroepen die direct nodig zijn om duurzame energie op te wekken, toepassing van slimme laadpalen en gebouwen en het elektriciteitsnet in goede staat te houden, dan wel uit te breiden.

Sinds 2016 is het aantal vacatures gestegen met 31.000. De meeste vacatures staan open voor ontwerpers, architecten en analisten van ict-systemen, elektriciens, installatiemonteurs voor zonnepanelen en laadpalen en voor werkvoorbereiders en calculatoren in bouw en installatietechniek.

Installatie- en grondwerk

Nederland staat voor een grote opgave om de CO2-uitstoot sterk te verminderen. Daarom wordt volop ingezet op de opwekking van duurzame stroom door zonnepanelen en windturbines. Deze energietransitie vergt een nieuw energiesysteem waarin de energie-infrastructuur wordt aangepast en vooral uitgebreid, zoals kabels, leidingen en buizen die onze energie transporteren. Beroepen die hiervoor nodig zijn, zijn vaak (elektro)technisch van aard, zoals elektriciens, installatiemonteurs voor zonnepanelen en laadpalen, monteurs elektriciteitsnetten en lassers. Ook zijn er veel technische beroepen in de voorbereiding én afronding bij betrokken (zoals vaklieden grond-, weg- en waterbouw, grondverzetmachinisten, kabelwerkers en stratenmakers). Daarnaast zijn er projectleiders, engineers, werkvoorbereiders, uitvoerders en tekenaars nodig. Ook spelen ict’ers en overheidsfunctionarissen een belangrijke rol.

Onverminderd groot

In totaal staan er voor deze beroepen 48.000 vacatures open in het tweede kwartaal van 2022. Al langere tijd is er een tekort aan technische vakmensen en door de aankomende veranderingen blijft de vraag naar technische vakmensen onverminderd groot. De meeste vacatures staan open voor ontwerpers, architecten en analisten ICT-systemen. In het tweede kwartaal van 2022 stonden er voor deze groep 6.100 vacatures open. Voor elektriciens en installatiemonteurs staan er 3.400 vacatures open en voor werkvoorbereiders en calculatoren 2.900.

UWV heeft op basis van de klimaattafel Energiesysteem uitgewerkt om welke werkzaamheden en beroepen het gaat voor het uitvoeren van klimaatmaatregelen op het gebied van energie. Ook is gekeken naar welke kennis en competenties daarvoor nodig zijn. Hiermee kunnen branches duidelijker aangeven welke mensen ze nodig hebben en wat die globaal moeten kennen en kunnen. De uitwerking van UWV laat ook zien dat opleidingen en omscholingstrajecten richting een klimaatbaan de baankansen vergroten.

Ga terug